LOS ANGELES - De Nederlandse gamers moeten nog even wachten, maar voor de Amerikanen is het dinsdag zo ver. De langverwachte Xbox 360 gaat eindelijk de verkoop in. Enkele duizenden gamers konden in zondag al naar een Xbox feestje in Californië, anderen hebben in de nacht van maandag op dinsdag voor de winkel gewacht.

Voor elektronicazaken dromden de grootste fans samen om kort na middernacht de eerste exemplaren van de Xbox 360 te ontvangen.

Duizenden gamers waren zondag al bijeengekomen in een vliegtuighangar, ongeveer zestig kilometer ten noorden van Los Angeles. Daar waren zij de eersten die Microsoft's nieuwe games console konden kopen.


Duizenden gamers wachten in spanning af

In de vliegtuighangar, in het midden van de Mojave woestijn in Palmdale vond aansluitend een openingsfeest plaats.


In de rij om de vliegtuighangar binnen te mogen

In heel Amerika stonden in de nacht van maandag op dinsdag enthousiaste Amerikaanse gamers voor winkels te wachten om een Xbox te bemachtigen. Sommigen stonden al sinds maandagmiddag in de rij.


In Farmers Branch, Texas, wachten een aantal fans in de kou


Enkele gamers in Columbus, Ohio hebben hun tenten opgezet voor een van de winkels waar de Xbox verkocht wordt

Microsoft topman Bill Gates kon het evenement natuurlijk niet missen. Gates was maandagavond aanwezig in winkelketen Best Buy in Bellevue, in de staat Washington, waar hij onder meer fans sprak en games met hen speelde.


Gamer Isaias Formacio speelt een spelletje op de nieuwe Microsoft Xbox 360 met Bill Gates

Nederlandse gamers moeten nog even geduld hebben, vanaf 2 december 2005 zal Xbox 360 in Nederland verkrijgbaar zijn, net op tijd voor Sinterklaas.

Om de Xbox 360 tot een wereldwijd succes te maken, heeft Microsoft de steun gezocht bij alle grote game-uitgevers en ontwikkelaars. Ruim 200 games worden ontwikkeld, die in de loop van 2006 zullen verschijnen. Grote uitgevers als EA, Ubisoft, Activision, THQ, Atari, Sega en 2K games zullen grote, deels exclusieve, titels uitbrengen voor de Xbox 360.

Enkele titels zijn: 'Perfect Dark Zero', 'Kameo: Elements of Power', 'Project Gotham Racing 3', 'FIFA 06: Road to FIFA World Cup' en 'Dead or Alive 4'.

Aanval op Sony

Met de nieuwe console wil het Amerikaanse softwareconcern de hegemonie van Sony op gamesgebied nogmaals aanvallen. In 2001 mislukte dat met de eerste Xbox, volgens Microsoft vooral doordat Sony toen een jaar voorsprong had met zijn Playstation 2.

Microsoft komt nu als eerste met een nieuwe generatie spelcomputers. De processors in de Xbox 360 zijn volgens ontwikkelaars van het concern tien keer krachtiger dan in de oude versie. Grafisch is daardoor veel meer mogelijk in de spelletjes.

Microsoft heeft gezegd in de eerste drie maanden wereldwijd drie miljoen stuks te willen verkopen. Belangrijk daarbij is ook de Japanse markt, waar het concern amper voet aan de grond heeft gekregen met de Xbox.

Bij de eerste lancering in Japan in 2002 waren er amper spelletjes beschikbaar. Microsoft heeft nu een uitgebreid aanbod. In de VS gingen achttien spellen in de verkoop, in Nederland zullen dat er vijftien zijn. Via internet kunnen ook kleinere spelletjes worden opgehaald. Online gamen heeft bij de Xbox 360 nog meer aandacht gekregen.


Vanaf 2 december kunnen Nederlandse gamers, net als deze tevreden New Yorker, de 31-jarige John White uit Brooklyn, met een Xbox 360 naar huis