WASHINGTON - Platenmaatschappij Sony BMG wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd voor zijn omstreden kopieerbeveiliging. De staat Texas en een Californische belangengroepering hebben Sony voor de rechter gedaagd, omdat beveiligde muziekcd's van Sony in het geniep software installeren op pc's waarop zij worden afgespeeld.

Een Texaanse officier van justitie meent dat de heimelijke installatie van software door Sony in strijd is met de 'anti-spyware'-wetten van de zuidelijke staat. Texas wil dat het Sony verboden wordt cd's met de zogenoemde XCP-kopieerbeveiliging te verkopen. Onder meer cd's van Natasha Bedingfield, Celine Dion en Neil Diamond waren hiervan voorzien.

In de Amerikaanse staat Californië is de belangengroepering Electronic Frontier Foundation (EFF) een gezamelijk rechtszaak (class action) tegen de platenmaatschappij begonnen. EFF eist dat Sony de schade door de kopieerbeveiliging aan computers repareert.

De belangengroepering schat dat er 24 miljoen cd's met de kopieerbeveiliging in omloop zijn. Vorige week haalde Sony vijf miljoen beveiligde muziekcd's terug.

Misbruik

In Nederland staat de software op naar schatting 28.000 pc's. Virusschrijvers kunnen misbruik maken van zwakke plekken in de kopieerbeveiliging om controle over de computer krijgen.