AMSTERDAM - Zeker 40 procent van de Nederlanders speelt wel eens een spel via internet en ongeveer 20 procent bezit een spelcomputer. Dit blijkt uit onderzoek van chipfabrikant Intel in zeven Europese landen.

Voor ouderwetse gezelschapsspellen als Monopoly, Scrabble en Yahtzee hoeven we allang niet meer in dezelfde kamer rond dezelfde tafel te zitten. Deze gezelschapsspelen, maar ook ingewikkelde games als Age of Empires III of World of Warcraft, kunnen worden gespeeld met mensen aan de andere kant van de wereld.

Veertig procent van de Nederlandse respondenten in het Intel-onderzoek zegt wel eens via internet - alleen of met anderen - een spel te spelen, en daarmee staan we boven de overige zes landen die in het onderzoek zijn betrokken. Onze oosterburen sluiten de rij met 24%.

Spelcomputers

Met spelcomputers is het anders gesteld: 21% van de Nederlanders bezit er een. Dat lijkt misschien veel, maar daarmee staan we - samen met Duitsland - helemaal onderaan. Hier is Groot-Brittannië de koploper: met 48% heeft bijna de helft van de Britten een spelcomputer in huis. In Frankrijk is het ongeveer eenderde.

Opmerkelijk is dat vijftigplussers in Frankrijk bijna vier uur per week spenderen aan games. Over het geheel genomen zijn de Fransen overigens de meest enthousiaste gamers: 35% van de respondenten is liefhebber van spelletjes op internet of de spelcomputer.

Apparaten

Ruim tachtig procent van de Nederlanders voelt zich minstens op zijn gemak in een omgeving waarin zij zijn omringd door apparaten als computers, dvd-spelers, mp3-spelers en mobiele telefoons. We blijven daarmee niet ver achter bij koploper Italië: daar reageert 83% positief op de alomtegenwoordige technologie. Wat betreft het gebruik van deze onderzochte technologieën neemt Nederland de tweede plaats in, na Groot-Brittannië.