DEN HAAG - Gratis muziek downloaden en ook nog bijdragen aan een betere wereld, het is mogelijk door een initiatief van Novib en download.nl . De muziek is op 29 november binnen te halen op de internetpagina www.downloadday.nl , zo lieten de organisaties maandag weten. Iedereen die een liedje binnenhaalt, wordt meteen gevraagd een petitie te ondertekenen voor eerlijke handel.

Voor één dag komt voor Nederlande internetbezoekers muziek beschikbaar van enkele honderden bekende nationale en internationale artiesten zoals Racoon, Acda en de Munnik, Krezip, Moby, Franz Ferdinand en Bebel Gilberto. De muziek kan maximaal vijf keer worden beluisterd.

Download Day is een initiatief van Download.nl en de Make Trade Fair campagne van ontwikkelingsorganisatie Novib. Onder het motto Hun stem voor jouw stem wordt muziekliefhebbers gevraagd in ruil voor de stem van hun favoriete zanger of zangeres, hun eigen stem aan te wenden om eerlijker handel te eisen.

Tot nu toe tekenden wereldwijd al bijna negen miljoen mensen de petitie. Novib wil het verzoekschrift in december aanbieden op een topconferentie van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Hongkong. Met de downloadactie en andere acties over de hele wereld, hoopt de organisatie voor december tien miljoen handtekeningen te verzamelen.