AMSTERDAM - Nintendo heeft zondag in de Verenigde Staten de nieuwe spelcomputer met de naam Gamecube gelanceerd. Drie dagen na de presentatie van de Xbox in de VS, is de strijd op de games- en entertainmentmarkt definitief losgebarsten.

De Gamecube is de opvolger van de vijf jaar geleden geïntroduceerde Nintendo 64.Het apparaat kost in Amerika 199 dollar, honderd dollar minder dan de Playstation 2 en de Xbox bij de lancering.In tegenstelling tot de PS2 en Xbox, richt Nintendo zich met de Gamecube zich op kinderen tussen de 6 en 14 jaar.

De Gamecube zou eigenlijk op 5 november al in de winkels liggen, maar het bedrijf stelde die datum uit om er zeker van te zijn dat er bij de lancering geen tekort aan apparaten zou zijn. Zondag zou Nintendo 700.000 stuks van de spelcomputer beschikbaar hebben in de VS. Tegen het einde van het jaar komen daar nog eens 400.000 stuks bij.

Eén van de grote trekkers van de Gamecube zal het overbekende spel Mario zijn, zo is de verwachting, maar dat spel wordt pas in de zomer van 2002 verwacht. Gamesfabrikant Shigeru, die eerder de figuur Mario ontwikkelde, komt met nog een soortgelijk spel 'Luigi's Mansion'. De hoofdrol daarin is weggelegd voor de figuur Luigi. Verder zijn de verwachtingen ook hoog van het Star Warsspel 'Star Wars: Rogue Squadron II'.

De Gamecube, die op 14 september al in Japan uitkwam, is er in twee kleuren, paars en zwart. Het is een compact apparaat (15,2 x 15,2 x 9,2 cm) en heeft een 56k modem.

/NETMicrosoft lanceert Xbox in de VSGameCube van Nintendo nog lang niet uitverkochtJapanners kunnen nieuwe GameCube kopenGamecube van Nintendo opnieuw uitgesteld