AMSTERDAM - Skype heeft er weer een concurrent bij. Het Japanse bedrijf Sony bracht donderdag een nieuw programma op de markt waarmee je gratis videogesprekken kunt voeren. Het programma, IVE, kan gebruikt worden om gratis anderen te bellen die het programma hebben. Ook kun je tegen betaling naar vaste en mobiele telefoonnummers bellen.

IVE staat voor Instant Video Everywhere. De software voor het VoIP-programma is gratis van de site te downloaden. Bellers die de gebruiker niet thuis aantreffen, kunnen een videoboodschap achterlaten.

Als je het programma wilt gebruiken om naar vaste of mobiele telefoonnummers te bellen, moet je daar een apart abonnement voor nemen. Met het IVE Premium abonnement van tien dollar per maand kun je naar de VS en Canada bellen, maar als je internationaal -en dus ook in Nederland- wilt bellen, kost het abonnement (IVE Professional) twintig dollar per maand. Daarnaast betaalt de gebruiker (voor Nederland) tussen de 25 en 74 dollarcent per minuut, afhangende van de internetsnelheid.

Vorig jaar werd Skype geintroduceerd. Met dit programma'tje kan er gratis gebeld worden over het internet naar iedere internetter die ook Skype heeft geinstalleerd. Skype is door de makers van Kazaa ontwikkeld.