AMSTERDAM - Ook dit jaar zullen de verlanglijstjes voor sinterklaas en kerst weer vol staan met games en spelcomputers. Het aanbod met digitaal plezier dat rond de feestdagen voor jong en oud wordt uitgebracht, is breder dan ooit. Bovendien zal een groot deel van de speelgoedwinkels en gameshops in december in het teken staan van de nieuwe Xbox 360.

Voor uitgevers en distributeurs van computergames is december de belangrijkste maand van het jaar. Een groot deel van de jaaromzet is afhankelijk van het succes van spellen die rond de feestdagen worden uitgebracht. Voor de consument betekent dit dat alle genres ruim vertegenwoordigd zijn en dus een overdaad aan keuze.

Xbox 360

De meeste aandacht zal dit jaar uitgaan naar de lancering van de Xbox 360, nieuwe spelcomputer van Microsoft die vanaf 2 december in de winkels ligt. Hoewel het Amerikaanse bedrijf in de race om de nieuwe generatie spelconsoles hiermee een grote stap voorloopt op zijn Japanse concurrenten Sony en Nintendo, is succes van de Xbox 360 in Nederland geen garantie. Microsoft weigert te zeggen hoeveel exemplaren er van de spelcomputer worden uitgezet, waardoor het twijfelachtig is of het aanbod aan de vraag kan voldoen.

Met een consumentenprijs van 299 en 399 euro voor respectievelijk het 'kale' en het uitgebreide systeem (met o.a. harde schijf, headset, afstandsbediening, draadloze controller en extra kabels) is het apparaat aan de dure kant. Mocht de gebruiker via Xbox Live online games willen spelen, dan komt er nog een abonnement van 20 (drie maanden) of 60 euro (twaalf maanden) bij.

Bij de lancering van de Xbox 360 zijn vijftien titels beschikbaar. Microsoft zelf komt met Perfect Dark Zero, Kameo: Elements Of Power en Project Gotham Racing 3, bij 'Third party' uitgevers wordt vooral veel verwacht van het oorlogsspel Call Of Duty 2, de voetbalhit FIFA 06: Road To FIFA World Cup, western Gun, racegame Need For Speed: Most Wanted en de gameversie van Peter Jackson's King Kong-film.

Nintendo

Hoewel Nintendo's DS (DualScreen) en Sony's PSP (PlayStation Portable) al eerder dit jaar zijn uitgebracht, wordt er door beide firma's hoog op de twee 'handhelds' ingezet. Nintendo focust op de inmiddels in Japan al razend populaire hondensimulator Nintendogs en op de release van Mario Kart DS. Sony verbreedt haar aanbod met EyeToy Play 3 (een camera met interactieve games die op de PlayStation 2 kan worden aangesloten) en met Buzz (een muziekquiz voor diezelfde PS2, inclusief 'buzzers' met drukknopjes).

Ook voor pc-gamers kan sinterklaas kiezen uit nieuwe hardware. Meest in het oog springend zijn de gloednieuwe SoundBlaster X-Fi geluidkaarten en grafische kaarten uit de nVidia GeForce 7800 serie. Zo is bijvoorbeeld deze week de GeForce 7800 GTX met 512 Mb geheugen geïntroduceerd, die door de vakpers unaniem als beste grafische kaart voor spelliefhebbers wordt gezien. De geschatte verkoopprijs ligt rond een pittige 700 euro.

Als mogelijke verkoopsuccessen worden door de diverse uitgevers opvallend veel titels genoemd die in het verleden, maar ook de komende maand door films en filmhelden worden ondersteund. Naast King Kong verschijnen spellen als The Chronicles Of Narnia, Harry Potter en de vuurbeker, From Russia With Love, Shrek Superslam en Chicken Little.

Andere kanshebber op hoge noteringen in de verlanglijstjes zijn sporttitels FIFA '06, Tiger Woods '06, NBA Live 2006, Pro Evolution Soccer 5, Tony Hawk's American Wasteland en de racegames Need For Speed Most Wanted, Crash Tag Team Racing, Jak X Combat Racing.

Games waarin tactiek, strategie en bijvoorbeeld simulatie een prominente rol spelen mogen zich traditioneel ook op een groot publiek verheugen. Dit jaar staan met name Prince Of Persia 3, The Movies, De Sims 2 en Age Of Empires III in de belangstelling. Voor de pc wordt veel verwacht van games met uitgebreide online-mogelijkheden, zoals de goed ontvangen shooters F.E.A.R., Call Of Duty 2 en Quake 4, maar ook het medio vorig jaar verschenen World Of Warcarft zal met een nieuw detailhandeloffensief opnieuw onder de aandacht van alle hulpsinterklazen, pakjespieten en kerstmannen worden gebracht.