TUNIS - Amerikaanse onderzoekers hebben een laptop ontwikkeld die slechts 100 dollar kost. De laptop, die niet groter is dan een schoolboek, is bedoeld voor arme schoolkinderen in ontwikkelingslanden.

Het eerste limoengroene exemplaar werd woensdag in Tunesië door de Massachusetts Institute of Technology (MIT) gepresenteerd aan VN-baas Kofi Annan.

Kinderen in Brazilië, Thailand, Egypte en Nigeria zullen naar verwachting de computer volgend jaar voor het eerst in gebruik nemen. Zij krijgen de computers cadeau van de overheid of van ontwikkelingsorganisaties.

Bijzonder aan het apparaat is dat het als elektronisch boek, televisie en computer dienst doet. Een gebruiker kan als de batterij leeg is en er geen stroomvoorziening in de buurt is de computer zelfstandig aan de praat houden met een felgele slinger, die aan de zijkant is bevestigd. Ook is het mogelijk om de beelden in zwart-wit te bekijken, wat vooral handig is bij fel zonlicht.

De computer draait op software die gratis beschikbaar is. Het apparaat heeft een 500MHz processor, 1 gigabyte geheugen, netwerkfunctionaliteit en vier USB-poorten. Het ziet er naar uit dat het systeem niet zal draaien op Windows, maar op Linux.