TUNIS - De Verenigde Staten blijven de beheerders van het internet. Dat zijn delegatieleden voorafgaand aan de VN-top over internet in Tunesië in de nacht van dinsdag op woensdag na urenlange onderhandelingen overeengekomen.

De conferentie, die woensdagochtend door de Tunesische president Zine El Abidine, is bedoeld om internet ook voor arme landen beter toegankelijk te maken. Het overleg werd sinds zondag overschaduwd door de discussie wie het gezag houdt over de technische zaken rond het internet, waaronder de verdeling van domeinnamen (extensies als .com en .org).

De meer dan honderd landen hebben besloten dat dit niet overgaat naar een internationale instelling, zoals de Verenigde Naties, maar door middel van de ICANN in handen blijft van de Verenigde Staten.

Deze organisatie is door de Amerikaanse overheid in de jaren '90 aangesteld als beheerder van heel het internet. Wel komt er een internationaal forum dat heikele kwesties kan bespreken. Dit overlegorgaan mag echter geen bindende uitspraken doen.