AMSTERDAM - De officier van justitie heeft dinsdag vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist met een proeftijd van twee jaar tegen de man die een dreigmail heeft verstuurd tijdens Sail. Bovendien zou de man verplicht het reclasseringstraject moeten volgen om herhaling te voorkomen.

De 40-jarige verdachte G.H. stuurde op 15 augustus een e-mail naar het SBS6-televisieprogramma Hart van Nederland, waarin hij schreef informatie te hebben over aanslagen tijdens het nautische evenement dat die maand in Amsterdam plaatshad. Voor de informatie eiste de man van SBS6 of van de gemeente Amsterdam 4 miljoen euro.

SBS6 nam direct contact op met de politie. Het onderzoek leidde naar de verdachte en zijn 30-jarige toenmalige vriendin. Beiden werden een dag later in het Friese Workum aangehouden. Justitie gaat ervan uit dat de vrouw niet bij de afpersing betrokken was.

Gebrekkig Nederlands

Na zijn aanhouding verklaarde H. tegenover de politie bewust de e-mail in zeer gebrekkig Nederlands geformuleerd te hebben om de verdenking op een islamitische terroristische organisatie te leggen. Bovendien, zo citeerde de officier uit het strafdossier, wilde de verdachte "de mensen flink laten schrikken". Was de e-mail wereldkundig geworden, dan zou Sail 2005 nooit zo succesvol zijn geweest, omdat bezoekers te bang zouden zijn om naar het evenement te gaan, redeneerde zij.

Niettemin vond de officier dat de man zijn actie zeer knullig heeft voorbreid en uitgevoerd. De man, die niet op de razendsnelle zitting verscheen om zichzelf te verdedigen en zijn advocaat niet had gemachtigd om voor hem te spreken, was relatief makkelijk via de e-mail te traceren. Ook gaf H. geen blijk ervan nagedacht te hebben over hoe hij het geld zou ontvangen.

Volgens psychiaters die de verdachte onderzochten, heeft H. een enorme behoefte aan aandacht en doet hij dan ook alles om die aandacht te krijgen. Bovendien is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De officier onderstreepte die conclusie en eiste dan ook verplichte reclassering.

Over twee weken, op 29 november, doet de rechtbank uitspraak.