DEN BOSCH - De kopieerbeveiliging op sommige muziekcd's van Sony maakt computers kwetsbaar. Het Russische antivirusbedrijf Kaspersky heeft dat dinsdag laten weten in haar eerste officiële waarschuwing.

Sony ligt in de Verenigde Staten al dagen onder vuur om het geavanceerde slot op cd's van onder anderen Natasha Bedingfield, Celine Dion en Neil Diamond, die daar zijn verkocht. Een Amerikaanse expert ontdekte dat de software zich heimelijk installeert.

Tot op heden zijn zeven varianten ontdekt van een computervirus dat misbruik maakt van onvolkomenheden in de kopieerbeveiliging, aldus dinsdag analist R. Schouwenberg van Kaspersky. Het virus opent een achterdeur in de pc waar de zogenoemde rootkit van Sony op staat geïnstalleerd. Kwaadwillenden krijgen de geïnfecteerde computer in hun macht.

In een verklaring erkent Sony het bestaan van de kwetsbaarheid. Het bedrijf heeft een oplossing ontwikkeld en stelt die gratis beschikbaar. Uit voorzorg is de productie van de omstreden cd's opgeschort.

Sony stelt dat de kopieerbeveiliging staat op cd's van een beperkt aantal artiesten. Het gaat om ongeveer twintig titels waarvan er tussen de twee en drie miljoen zijn verkocht, aldus berichten in de Amerikaanse media.

Algemeen-directeur J. Post van Sony BMG in Nederland sluit niet uit dat de technologie komend jaar ook op cd's in Europa komt te staan, maar liet dinsdag doorschemeren dat die kans flink is geslonken. "In eerste instantie was dat wel de bedoeling, maar we bekijken alles opnieuw. Het staat nog allerminst vast. We onderhandelen met verschillende bedrijven over de bescherming van onze muziek."

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie voor internetgebruikers (EFF) heeft Sony een ultimatum gesteld. EFF wil onder meer dat de platenmaatschappij voor vrijdag alle cd's met de omstreden beveiliging uit de winkels haalt en eventuele schade van kopers vergoedt.