REDMOND - Bij de lancering van de Xbox 360 komende maand in Nederland zullen er vijftien games voor de spelcomputer beschikbaar zijn. Dit heeft Microsoft maandag bekendgemaakt. Het Amerikaanse softwareconcern belooft dat het aanbod daarna snel toeneemt.

Onder de nieuwe spellen bevinden zich exclusieve titels als Perfect Dark Zero, Project Gotham Racing 3 en FIFA 06: Road to FIFA World Cup. Over de prijzen is nog niets bekend. Vele ontwikkelaars hebben aangegeven met veel grotere budgetten te hebben gewerkt om de grafische mogelijkheden van de Xbox 360 te benutten.

Volgens Microsoft zijn ook 212 games van zijn 'oude' spelcomputer speelbaar op de nieuwe console. Het concern heeft op internet een lijst gepubliceerd met de spellen waarvoor in ieder geval de benodigde software beschikbaar komt. Voorwaarde is wel dat consumenten dan de versie aanschaffen met een harde schijf van 20 gigabyte, waarop de software moet worden geïnstalleerd. Deze is 100 euro duurder dan de 'standaard'-Xbox 360 van 299 euro.

Sony

Met de Xbox 360 doet Microsoft een nieuwe aanval op de dominante positie die Sony heeft in de spelcomputerwereld. Sony komt pas volgend jaar met een opvolger van zijn Playstation 2. De Nederlandse introductie van de 360 is op 2 december.

Microsoft heeft al aangegeven in de eerste drie maanden wereldwijd drie miljoen stuks te willen verkopen.