AMSTERDAM - Muziekproducent Sony is gestopt met het uitgeven van zogenoemde 'rootkit'-cd's. De directie van Sony heeft dit besloten nadat een aantal bedrijven de muziekproducent dreigde met rechtszaken.

De 'rootkit'-cd's kwamen begin november 2005 in het nieuws, nadat beveiligingsexpert Mark Russinovich van Sysinternals ontdekte dat de muziekcd's van Sony ongewenste software installeerden op het moment dat deze cd's werden afgespeeld op een Windows-pc.

Een rootkit is een programma dat zich onzichtbaar maakt op een systeem. Zelfs virusscanners kunnen de bestanden niet vinden. Hackers maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van deze rootkits om hele systemen te kunnen overnemen.

Niet alle muziekcd's van Sony installeren ongewenste software. Het gaat om cd's voorzien van de XCP-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de cd maar een beperkt aantal keer gekopieerd kan worden.

Microsoft heeft inmiddels een update uitgebracht van zijn anti-spyware applicatie. Deze update verwijdert de software van Sony.