BEEK-UBBERGEN - Vogelbeschermingsorganisatie Sovon uit Beek bij Nijmegen heeft vrijdagmiddag een meldpunt voor dode vogels geopend op internet. De organisatie heeft dat gedaan op verzoek van het ministerie van LNV, in de hoop op die manier zo snel mogelijk een eventueel geval van vogelgriep in Nederland op te sporen, aldus B. Voslander van Sovon.

Bij Sovon zijn honderden vogeltellers en -waarnemers aangesloten. Die komen regelmatig op plaatsen in de natuur waar andere mensen niet komen. Evenwel ook andere mensen, die dode vogels vinden, kunnen dat melden op de site van Sovon onder de knop Vogelgriep.

Virologen

Als het om meerdere dode vogels bij elkaar gaat, of een ongebruikelijke dood, stuurt de Sovon-site automatisch een e-mail naar virologen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Die bepalen vervolgens of zij de dode vogel gaan onderzoeken. Tot nu toe is in Nederland de voor mensen besmettelijke variant van de vogelgriep nog niet aangetroffen.

Sovon denkt niet, aldus Voslander, dat er grote aantallen vogels vanuit besmette gebieden naar Nederland zullen trekken. Maar er zijn wel trekvogels die Nederland gebruiken als verzamel- en overnachtingsplek onderweg naar een ander gebied. Hoewel het nog lang niet vaststaat dat wilde vogels het virus kunnen verspreiden, is oplettendheid toch geboden aangezien één uitwerpsel van een vogel een miljard virussen kan bevatten, aldus de organisatie.

Gevonden vogels

De Algemene Inspectie Dienst AID opende enkele weken geleden al een telefonisch meldpunt, waar mensen grote aantallen dode of zieke vogels kunnen melden (045 - 5466230). Bij het meldpunt op internet maakt het aantal gevonden vogels niet uit.

Het telefonische meldpunt van de AID heeft een tijdelijk karakter, terwijl het de bedoeling is dat de knop van Sovon blijft bestaan. "We hopen dat we met het internetmeldpunt allerlei vogelziektes snel te weten komen", aldus Voslander.