WASPIK - Patiënten kunnen via internet een test laten uitvoeren op hun genetische aanleg voor ziekten of aandoeningen. Een apotheek uit Waspik biedt deze dienst voortaan via www.mijnapotheek.nl aan, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Het gaat voorlopig om testen die de aanleg voor overgevoeligheid voor gluten en melk aan het licht moeten brengen.

Volgend jaar kan ook aanleg voor hoge bloeddruk en botontkalking worden getest. Een test voor de kans op het krijgen van kanker wordt volgens een woordvoerder misschien later aangeboden.

De koepelorganisaties van artsen en apothekers, respectievelijk de KNMG en KNMP, vinden het zorgelijk dat burgers deze testen via internet kunnen laten uitvoeren. De PvdA wil dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) dergelijke praktijken aan banden legt.

Gluten

Volgens woordvoerder A. de Meere van apotheek Waesbeeck BV uit Waspik kost een test voorlopig 335 euro. Volgens hem hebben veel Nederlanders last van overgevoeligheid voor gluten, die vooral in graanproducten voorkomen, of melk. Als iemand een test aanvraagt, moet de persoon een buisje met wangslijm opsturen. Een Duits laboratorium voert de test uit. Volgens De Meere bespreekt een erkende Nederlandse arts de uitslag met een patiënt.

De Meere zegt dat veel Nederlandse huisartsen klachten van patiënten over bijvoorbeeld overgevoeligheid voor bepaalde stoffen of angst voor ziekten niet serieus nemen. "Mensen krijgen alleen een doorverwijzing als er sterke aanwijzingen zijn dat een patiënt een bepaalde aandoening heeft." Volgens hem kunnen burgers zichzelf geruststellen door bij zijn bedrijf een test te laten uitvoeren. "Ze kunnen zich in preventieve zin ook veel ellende besparen. Als mensen in een vroeg stadium al weten dat ze ergens aanleg voor hebben, kunnen ze hun leefstijl aanpassen. Als bovendien bekend is wat iemand mankeert, kun je medicijnen voorschrijven die werkelijk helpen."

De Meere kijkt niet op van de afwijzende reacties van vakgenoten. "Alles wat nieuw is, wordt altijd als een bedreiging gezien", zegt hij.

Het bedrijf www.mijnapotheek.nl bestaat volgens De Meere vijf jaar. Het biedt bijvoorbeeld vaderschapstesten aan voor vaders die zeker willen weten dat hun kind ook biologisch hun kind is. Volgens de artsenorganisatie KNMG maakt de website misbruik van de angst van mensen voor ziekten. Het Tweede Kamerlid Arib (PvdA) vindt dat het bedrijf geld verdient over de ruggen van burgers. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is het aanbieden van de testen via internet wettelijk toegestaan. Volgens een woordvoerster is een van de voorwaarden dat de test door een apotheker wordt afgegeven.