TILBURG - De politie in Tilburg breidt SMS-Alert uit. Het project wordt in heel Midden- en West-Brabant ingevoerd. Via het waarschuwingssysteem kan de politie in enkele seconden burgers via hun mobiele telefoon op de hoogte brengen van gevaar of hun hulp inroepen bij het opsporen van bijvoorbeeld vermiste kinderen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"Door SMS-Alert heeft de politie in zeer korte tijd extra ogen en oren in de wijk", aldus korpschef F. Heeres van de politie Midden- en West-Brabant maandag.

De Tilburgse wijkagent A. Koemans bedacht SMS-Alert nadat er groot alarm was geslagen voor de vermissing van een kind dat even aan de aandacht van zijn ouders was ontsnapt. Uit de proef die volgde in de Tilburgse nieuwbouwwijk Reeshof bleek dat bijvoorbeeld vermiste kinderen veel sneller werden teruggevonden, maar ook dat een gestolen scootmobiel binnen een wip was opgespoord door oplettende deelnemers.

Wie zich via een gratis sms'je aanmeldt, krijgt ook waarschuwingen voor inbrekers of oplichters die in de buurt actief zijn.

"Ook vanuit andere korpsen is er veel interesse voor SMS-Alert", aldus Heeres. "Het werkt veel sneller dan een geluidswagen door de wijk laten rijden." Zo wil de politie Rotterdam-Rijnmond het systeem invoeren om burgers onder andere sneller te informeren bij problemen in het havengebied.

Ook vanuit het buitenland wordt naar het project gekeken. "Vanuit de Verenigde Staten is er interesse. Het systeem had namelijk goed kunnen helpen bij de orkaan Katrina", vertelt Heeres over het systeem dat snel, goedkoop en eenvoudig in te zetten is. Voor SMS-Alert heeft de politie een subsidie gekregen van 150.000 euro.