ZWOLLE - Loverboys hebben internet als hulpmiddel ontdekt, blijkt uit onderzoek in de gemeente Zwolle. De jonge mannen leggen vaker contact via chatboxen. Bovendien wijken loverboys uit naar gemeenten waar niet of nauwelijks aandacht is voor hun praktijken en kiezen ze oudere meisjes als slachtoffer.

Loverboys zijn over het algemeen jonge mannen die veelal minderjarige meisjes verleiden en vervolgens dwingen tot prostitutie. In Zwolle worden loverboys sinds augustus 2002 gezamenlijk aangepakt door politie, het Openbaar Ministerie (OM), gemeente en twintig hulpinstellingen.

Van 1 januari 2003 tot 1 juli 2005 kregen de instellingen 174 meldingen van mogelijke slachtoffers, waarvan 72 intensief zijn begeleid en negentien tijdelijk elders zijn ondergebracht.

Volgens de gemeente verplaatsen de loverboys door dit succes hun werkterrein naar onder andere het internet.

Chatprogramma's

"We hebben in Zwolle inmiddels aardig grip op de zaak", zegt projectwethouder en voorzitter van de Stuurgroep Loverboys P. Pot. "Bijna 99 procent van de meiden in deze gemeente weet van het bestaan van deze praktijken. We gaan ze nu informeren over de nieuwe werkwijze, zoals het ronselen via chatprogramma's."