HILVERSUM - De TROS komt in de loop van 2006 met een digitaal themakanaal dat volledig is gericht op Nederlandstalige muziek. Daarvoor heeft de omroep geld gekregen van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO), werd vrijdag duidelijk.

De zender gaat 'Voor alle Fans' heten, de naam waarmee de TROS nu ook al diverse muziekproducties van Hollandse bodem uitzendt. De zender past in het rijtje van vijf digitale themakanalen die afzonderlijke omroepen gaan opzetten of waarmee ze verder mogen gaan. De VPRO krijgt geld voor drie van deze kanalen (muziek, documentaires en geschiedenis), terwijl Educom een zender gericht op educatie mag brengen.

Jongeren

Naast de kanalen per omroep heeft PO ook ruimte voor vijf algemene themakanalen op het gebied van nieuws, jongeren, archief, cultuur en parlement. In 2006 reserveren de omroepbazen in totaal 4 miljoen euro voor de nieuwe activiteiten.

Omdat het bereik van de digitale zenders aanvankelijk beperkt zal zijn, stelt de raad van bestuur grenzen aan de inzet van financiële middelen voor de themakanalen, aldus een PO-woordvoerder vrijdag. "Themakanalen zijn belangrijke voorportalen van de digitale toekomst. Met een bredere verspreiding van digitale settop-boxen onder het publiek, nemen aanbod en gebruik ervan de komende jaren sterk toe", aldus de zegsman.

Platforms

PO wil met deze verschuivende vraag mee bewegen. "Met het aanbod wil PO niet alleen een zo groot mogelijk publiek bereiken via zoveel mogelijk audiovisuele platforms, ook bieden themakanalen ruimte om het aanbod van de Publieke Omroep verder te verdiepen", schrijft de raad.