LONDEN - Microsoft gaat 100.000 boeken digitaliseren. Via een speciale zoekmachine op netwerk MSN zal het mogelijk zijn de pagina's op te vragen. De Amerikaanse softwarereus heeft daartoe een overeenkomst gesloten met British Library, een van de grootste bibliotheken van de wereld.

De Britse Zakenkrant Financial Times maakte vrijdag melding van een "strategisch partnerschap" tussen Microsoft en British Library. Het partnerschap betekent een nieuw hoofdstuk in de concurrentiestrijd tussen het softwareconcern en de zoekmachine Google, die eveneens actief is met de digitalisering van boeken en zijn positie ook langs andere wegen probeert te versterken.

Microsoft krijgt door de overeenkomst met British Library toestemming om 25 miljoen pagina's te scannen en op internet te zetten. Het is de bedoeling dat behalve boeken ook kranten, kaarten en manuscripten worden gedigitaliseerd.

Investering

De samenwerking met British Libray begint volgend jaar. De bedoeling is dat er in eerste instantie 10.000 boeken worden gescand. Microsoft doet daarvoor een investering van 2,5 miljoen dollar. British Library zegt te beschikken over alle publicaties in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Google

Google begon al eerder een initiatief om zoveel mogelijk boeken te digitaliseren. Donderdag opende de internetzoekmachine haar online bibliotheek. Google durft het nog niet aan om boeken waar auteursrechten op rusten op internet te zetten, omdat daarover twee rechtszaken zijn aangespannen.