DEN HAAG - KPN mag van toezichthouder Opta internetbellen toch tegen kostprijs aanbieden. De Opta geeft KPN daarmee meer vrijheid in een segment waar het concern miljarden in investeert.

Opta-voorzitter C. Fonteijn heeft deze versoepeling vrijdag aangekondigd in het Financieele Dagblad. "We moeten naar een lichtere vorm van toezicht op internetbellen. Nader onderzoek leert ons dat de kans klein is dat KPN misbruik gaat maken van zijn marktsegment om concurrenten te onderbieden met prijzen voor internetbellen", aldus Fonteijn.

De toezichthouder had eerder geëist dat KPN via zijn tarieven voor internetbellen, het zogeheten Voice over Internet Protocol (VoIP), meer dan de kosten in rekening zou brengen. Opta vreesde dat het telecombedrijf anders met zijn machtspositie in de vaste telefonie, waaronder het internetbellen schaart, de concurrentie op een niet te overbruggen achterstand zou zetten.

Roofprijzen

Maar na eigen onderzoek is Opta tot de conclusie gekomen dat de kans dat KPN "roofprijzen" gaat rekenen klein is, aldus een woordvoerder van de toezichthouder in een toelichting. Opta heeft daarbij ook gekeken naar de ontwikkelingen elders in Europa.

"Wij zijn blij met deze positieve wending, maar we willen eerste de officiële stukken zien", reageerde een woordvoerder van KPN. "Er ontstaat een heel nieuw speelveld en wij willen voluit kunnen concurreren onder dezelfde voorwaarden als andere spelers", voegde hij hieraan toe.

Beperkte groep

KPN bereidt zich voor om met internetbellen voluit de consumentenmarkt en de markt van de kleine zakelijke gebruikers op te gaan. Momenteel is het product nog maar voor een beperkte groep consumenten beschikbaar. "Wij willen de techniek goed onder controle krijgen", aldus de woordvoerder.