SAN FRANCISCO - De internetzoekmachine Google heeft donderdag haar online bibliotheek geopend, hoewel de deuren voorlopig op een kiertje blijven staan. Google durft het nog niet aan om boeken waar auteursrechten op rusten op internet te zetten omdat daarover twee rechtszaken zijn aangespannen.

Wel zijn onder meer geschiedkundige werken in te zien over de Amerikaanse Burgeroorlog, evenals stukken uit het Amerikaanse Congres en biografieën. Afzonderlijke pagina's kunnen worden opgeslagen.

Volgens Google is het beschikbare materiaal slechts een fractie van wat er uiteindelijk aan gescande werken te vinden valt in zijn bibliotheek. Het bedrijf heeft deze week gezegd het scannen van boeken waarop copyright rust, weer op te pakken. Hoe het met de rechtszaken omgaat, hield het voor zich. De zaken zijn aangespannen door zowel schrijvers als uitgevers.

Amazon

Amazon kondigde donderdag aan ook in de online boeken te gaan. De internetwinkel liet weten dat klanten tegen betaling een pagina, hoofdstuk dan wel een heel boek kunnen kopen. Amazon doet dat via twee programma's. Het ene biedt de mogelijkheid alleen de gewenste pagina's te kopen, met het andere kan vervolgens een heel boek via internet worden ingezien of gekocht.