BELLEVUE/ROTTERDAM - Het Amerikaanse internetbedrijf 180Solutions was het doelwit van een van de drie Nederlandse hackers die justitie verdenkt van betrokkenheid bij de inbraak in anderhalf miljoen computers. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft dat donderdag gezegd. Het bedrijf is naar eigen zeggen bedreigd, afgeperst en aangevallen.

De 22-jarige Tilburger werkte tot juni als softwaredistributeur voor 180Solutions, verklaarde woordvoerder Sean Sundwall donderdag. Het bedrijf betaalt distributeurs een klein bedrag voor elke internetter die ze zover krijgen om de software van het bedrijf installeren.

Stijgende inkomsten

De Tilburger viel op door plotseling stijgende inkomsten. De verdachte bleek de software van 180Solutions stiekem massaal op computers van nietsvermoedende gebruikers te zetten. Het bedrijf zegde het contract met de man op waarna hij begon met dreigen en afpersen, legde Sundwall uit. "De verdachte dreigde met een computeraanval en eiste geld."

180Solutions weigerde eerst in te gaan op de eis met het gevolg dat de internetpagina LoudCash.com eind augustus werd aangevallen en urenlang onbereikbaar was. De aanval stopte vanzelf. Het bedrijf betaalde de Tilburger vervolgens toch "enkele duizenden dollars" om herhaling te voorkomen en droeg de zaak en het bewijs over aan de FBI.

Bewijs

Het bewijs bestond uit onder meer de naam en rekeningnummer van de verdachte en logbestanden van chats waarin de Tilburger zijn dreigementen uitte. De FBI heeft de informatie doorgespeeld aan het Openbaar Ministerie in Nederland.

De nationale recherche arresteerde de Tilburger begin oktober als medeverdachte wegens computerinbraak, vernieling van geautomatiseerde netwerken en intallatie van reclame- en spionagesoftware. Zijn voorarrest is om persoonlijke redenen geschorst.

Netwerk

Een 19-jarige man uit Loon op Zand, de hoofdverdachte, en een 27-jarige man uit Rijswijk zitten nog wel vast. Volgens justitie had het drietal de macht over een netwerk van 1,5 miljoen slechtbeveiligde computers, een van de grootste zogenoemde zombienetwerken dat ooit is blootgelegd.

Het Amerikaanse 180Solutions noemt zichzelf aanbieder van commerciële online zoekdiensten. Meerdere computerbeveiligers zeggen dat software van het bedrijf is samengesteld om computergebruikers te bestoken met gerichte reclameboodschappen (adware).

Afgelopen zomer lag 180Solutions ook al overhoop met twee Nederlanders. Die ex-werknemers gebruikten dezelfde methode om veel gebruikers te werven. Een schadeclaim tegen dat duo is onlangs ingetrokken, bevestigde Sundwall. Of er verbanden tussen de beide zaken bestaan, wilde hij niet zeggen.