AMSTERDAM - E-mails met bewijsmateriaal over contacten tussen Mohammed B. en leden van de Hofstadgroep zijn verdwenen door een fout van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De gegevens zijn in een standaardprocedure vernietigd door Microsoft, nadat hotmail-accounts dertig dagen niet gebruikt werden. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

De Amsterdamse politie had ruim een maand voor de moord op Theo van Gogh, waarvoor Mohammed B. een levenslange celstraf uitzit, een verzameling van 78 e-mailadressen gevonden in zijn tas. Dat gebeurde toen hij wegens zwartrijden in de tram werd opgepakt. De adressen werden nog dezelfde dag aan de AIVD verstrekt, die toen al wist dat B. er radicale opvattingen op nahield en banden had met de Hofstadgroep.

Bewijsmateriaal

Volgens de Amsterdamse politie was de AIVD vervolgens verantwoordelijk voor het bewijsmateriaal. De dienst zou de gegevens pas zeven weken na de moord op Van Gogh aan de Nationale Recherche hebben verstrekt. Pas toen kon justitie Microsoft verzoeken de gegevens op de bewuste e-mailaccounts te bewaren. Dit verzoek kwam te laat: het materiaal was inmiddels vernietigd. Deskundigen hebben de krant verteld dat de AIVD de vernietiging had kunnen voorkomen met een 'bevriezingsverzoek' aan Microsoft direct na de arrestatie van Mohammed B. .