AMSTERDAM - Blinden en slechtzienden kunnen onvoldoende gebruik maken van websites van de overheid. Dat zegt de Stichting Bartiméus Accessibility . De stichting doet onderzoek naar de webtoegankelijkheid voor mensen met een handicap. Dinsdagmiddag heeft de stichting in Den Haag een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

De stichting zegt dat de overheid veel informatie verschaft via internet, maar dat die niet voor iedereen toegankelijk is. Daarom moet het kabinet met geld over de brug komen om een bewustwordingscampagne te starten.

Volgens commissielid Thea Fierens (PvdA) is de overheid zich niet genoeg bewust van het probleem van gebrekkige toegankelijkheid van de sites. "Dat staat niet op ons netvlies", volgens het Kamerlid. Ook de site van de PvdA, de partij van Fierens, en de site van het Kamerlid zelf zijn niet gemakkelijk bereikbaar voor blinden en slechtzienden, geeft Fierens toe. "We hebben nog een hoop te doen", concludeerde zij dinsdag.

De PvdA gaat binnenkort minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold (D66) vragen om overheidssites toegankelijk te maken voor visueel gehandicapten. Ook wil Fierens dat de overheid het bedrijfsleven daarop attent maakt.