DEN HAAG - Kinderen mogen niet meer dan twee uur per dag televisie kijken of achter de computer zitten. Dat is een van de vijftien normen voor opgroeien met een gezond gewicht.

De dinsdag gepubliceerde normen van het gezondheidsinstituut NIGZ maken deel uit van het Convenant Overgewicht, dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) met het bedrijfsleven en NOCNSF heeft gesloten. Televisiekijken is een van de minst energieverbruikende activiteiten in het bestaan van kinderen. Het NIGZ wil die activiteit vergroten door kinderen aan te raden lid te worden van een sportclub en te lopen of te fietsen van en naar school.

Frisdrank

Verder is frisdrank onder de vijf jaar taboe, voor de ouderen is alcohol een boosaardige dikmaker en snacks mogen met mate. Water drinken is veel beter, snacks niet vaker dan twee keer per week. Het NIGZ raadt voorts aanstaande moeders een gezonde leefstijl aan. Ook heeft borstvoeding een positief effect op het voorkomen van overgewicht bij kinderen.

Doel van de actieplannen is om overgewicht bij kinderen onder de 19 jaar tot stilstand te brengen. Vanaf 2011 dient het aantal 5-jarigen met overgewicht niet verder te stijgen. Maar aangezien het plan al volgend jaar ingaat, wordt de doelstelling bij voorbaat beïnvloed door het gedrag van de huidige generaties.