DEN HAAG - De Europese Commissie geeft waarschijnlijk geen toestemming voor regulering van de Nederlandse kabelsector. Europees Commissaris Kroes (Mededinging) zei maandag "niet overtuigd" te zijn van de noodzaak van dergelijke regulering.

Kroes strijkt daarmee tegen de haren van de Opta in. De telecomtoezichthouder wil de tarieven vast kunnen stellen voor de kabelabonnementen uit vrees voor machtsmisbruik door de grote kabelbedrijven.

De Opta had in september een verzoek tot een stevigere greep op de kabelsector ingediend bij de Europese Commissie. Kroes verklaarde maandag dat haar ambtenaren nog wat langer hiernaar willen kijken. Zij liet echter tegelijkertijd doorschemeren dat goedkeuring er niet inzit.

Niet verontrustend

"Ik ben voorstander van minder regelgeving. Dan moet je consequent zijn. Er is concurrentie en de NMa heeft onlangs nog vastgesteld dat het prijspeil bij de kabelbedrijven niet verontrustend is", aldus de eurocommissaris.

Kroes deed haar uitspraken in Den Haag op een symposium dat was georganiseerd door de Opta ter gelegenheid van het afscheid van collegevoorzitter Jens Arnbak. De Opta ontvangt later deze week de motivering van de eerste afwijzing van de Europese Commissie.