RIJSWIJK - Voetbalfans kunnen zich vanaf maandag abonneren op een nieuwe sms-dienst die waarschuwt wanneer Talpa de voetbalsamenvatting gaat uitzenden van de favoriete club van de sms-ontvanger. Twee particulieren zijn deze service, 'TalpAlarm' genaamd, begonnen "om de zondagavond terug te veroveren op de commercie", melden zij maandag.

Sinds de voetbalsamenvattingen niet meer bij NOS Studio Sport, maar bij De Wedstrijden van Talpa zijn te zien, worden ze niet meer in een logische volgorde uitgezonden. Veel fans klagen daarover, omdat ze nu worden verplicht om de hele uitzending van negentig minuten uit te zitten.

Liefhebbers kunnen zich opgeven door een sms te sturen naar 7111 met de tekst talpalarm, gevolgd door de eerste drie letters van de betreffende club en daarna het woord 'aan'. Vervolgens krijgen ze tijdens elk speelweekeinde een sms wanneer de samenvatting van die club begint. Zo'n tekstbericht kost telkens 70 cent.

Risico

"Nooit meer: Na de commercials, misschien jouw club." Met die slogan werven de initiatiefnemers op de site www.talpalarm.nl zieltjes voor hun dienst. "Maar TalpAlarm sluit ook het risico uit dat een voetbalfan zijn of haar favoriete club mist, wanneer de betreffende samenvatting toevallig wél aan het begin van de uitzending is te zien", legt Dirk Poot van TalpAlarm uit.

Samen met zijn vriend Bart van Riet is hij de dienst begonnen, omdat beide vrienden elkaar sowieso al sms'ten wanneer een bepaalde samenvatting op het punt van beginnen stond. "Om de week kijkt de één naar De Wedstrijden en geeft aan wanneer een bepaald duel op de buis komt, terwijl de ander dan gewoon van zijn zondagavond kan genieten.

Informatie delen

Toen we erachter kwamen dat het met sms-technologie heel makkelijk is om die informatie met anderen te delen, zijn we TalpAlarm begonnen", aldus Poot. Hij noemt het geen actie tegen Talpa, maar eerder "een noodsprong om de baas te blijven over onze eigen vrije zondagavond".

Extra service

"Geweldig", lacht Talpa-woordvoerder T. Notermans als hij van het initiatief hoort. "Het is een perfect crossmediaal idee. Zo zie je maar dat moderne technieken elkaar kunnen versterken, iets dat wij ook steeds verkondigen. Ik zie TalpAlarm als een extra service voor verstokte clubmensen, maar de echte voetballiefhebbers willen nog steeds alle wedstrijden zien, verwacht ik."