AMSTERDAM - Gameproducent Blizzard Entertainment is beschuldigd wegens het installeren van spyware bij ruim vier miljoen World of Warcraft-spelers, zo meldt de BBC maandag. Gamers van het populaire spel moeten een 'anti cheat'-programma, genaamd The Warden, downloaden om World of Warcraft te kunnen spelen.

Software-ontwikkelaar Greg Hoglund ontrafelde de code van deze software en kwam erachter dat het stukje software ook andere programma's en e-mails in de pc scant. "Ik zag dat de software ook mailgegevens verzamelde van mensen met wie ik op dat moment aan het msn'en was. Tevens zag ik ook dat het programma verschillende url's van websites die ik open had staan verzamelde."

Hoglund waarschuwt dat deze gegevens fraude gevoelig kunnen zijn: "In sommige url's kunnen creditcardgegevens staan van de gebruiker." De digitale burgerbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft 'The Warden' inmiddels op zijn spyware-lijst gezet onder de titel: "een massale inbreuk van de privacy".

Blizzard Games zegt echter niets met de verzamelde informatie te doen. "Het programma is alleen bedoeld om valsspelers op te sporen. We verzamelen geen persoonlijke informatie van de gebruiker".

World of Warcraft is een MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-Playing Game), waarbij duizenden gamers tegelijk het spel kunnen spelen.