AMSTERDAM - Binnenvaartschippers kunnen vanaf 1 maart 2006 internetten op de rivier de Waal. Telecomdienstverlener Enertel Wireless en internetprovider Dekatel gaan gezamenlijk draadloos internet toegang voor de binnenvaart realiseren, genaamd Vaart! Breedband.

De Waal is de drukst bevaren binnenvaartroute: tweederde van de Nederlandse schepen passeert deze plaatsen regelmatig. Enertel en Dekatel hebben een tiental locaties gedefinieerd langs de Waal en in Rotterdam. "Op deze manier zijn zij op de Waal nooit meer dan 2 uur varen verwijderd van internettoegang," aldus Erik-Jan Dekker van Dekatel.

"In de Nederlandse binnenvaart, die ruim 4500 schepen telt, bestaat een grote behoefte aan betaalbare breedband internet toegang. Een binnenvaartschip is feitelijk een onderneming, dat regelmatig grote bestanden moet downloaden als Windows updates, virusscanners of digitale kaarten. Maar ook een meevarend gezin genereert veel data-uitwisseling met de wal, bijvoorbeeld het versturen van digitale vakantiefoto's of huiswerk."