AMSTERDAM - EasyMobile is begonnen met het goedkoop aanbieden van mobiele telefonie. De onderneming, overgewaaid uit Groot-Brittannië, doet dat net als KPN-dochter Simyo alleen via internet. Gebruikers krijgen voor 5 euro een sim-kaart, maar moeten zelf voor een telefoon zorgen. Om te kunnen bellen moeten kaarten met beltegoed worden aangeschaft.

EasyMobile duikt met zijn tarieven onder die van Simyo. Bellen kost standaard 16 eurocent per minuut en het versturen van een sms-bericht 8 cent. Bij Simyo is dat respectievelijk 18 en 9 cent. Beide partijen hanteren een starttarief van 7 cent.

EasyMobile is in meerderheid eigendom van het Deense telecomconcern TDC. De Griekse ondernemer Stelios Haji-Ioannou, oprichter van de luchtvaartmaatschappij easyJet, heeft zijn 'Easy'-merk ter beschikking gesteld en deelt mee in de opbrengsten.

TDC participeerde jaren geleden in de Nederlandse telecomonderneming BEN, die is opgegaan in T-Mobile. Het concern is met easyMobile al actief in Groot-Brittannië. Duitsland moet binnenkort volgen.