AMSTERDAM - TomTom komt met een goedkopere versie van zijn succesnummer TomTom Go, een kant-en-klaarnavigatiesysteem voor in de auto. Met de TomTom One probeert het jongste Amsterdamse beursfonds zich te weren tegen goedkopere klonen van zijn apparaatjes.

Het nieuwe systeem is kleiner dan de TomTom Go en ligt vanaf november voor 399 euro in de winkel, meldde het bedrijf maandag. De standaard TomTom Go kost 499 euro, terwijl de geavanceerdere versies bijna twee keer zo duur zijn.

De koers van de aandelen TomTom, die in mei naar de beurs in Amsterdam werden gebracht voor 17,50 euro per stuk, was maandagochtend ruim 1 procent hoger op 36,90 euro.

TomTom maakt donderdag de resultaten over het derde kwartaal bekend. Al eerder liet het bedrijf weten dit jaar een verdrievouding van de omzet te verwachten ten opzichte van dezelfde periode van 2004, met behoud van een brutowinstmarge van ruim 20 procent. Verscheidene analisten betwijfelen of het bedrijf de winstmarges in Europa kan vasthouden op een markt waar slechts 6 procent van de auto's is toegerust met een navigatiesysteem.