AMSTERDAM - Met enige vertraging is de definitieve versie van OpenOffice 2.0 gelanceerd. OpenOffice is een gratis alternatief voor Microsoft Office geschikt voor Windows, Mac en Linux. Het bevat net als Microsoft Office een rekenblad, tekstverwerker, presentatieprogramma en tekenprogramma.

In versie 2.0 is onder meer de ondersteuning van de formaten van Microsoft Office sterk verbeterd. Daarnaast is de interface aangepast. Ook ondersteunt het kantoorpakket het nieuwe OpenDocument-formaat, waarmee een uitwisseling van informatie tussen verschillende applicaties mogelijk is.

De eerste versie van OpenOffice werd bijna vijftig miljoen keer gedownload. De nieuwe versie was aanvankelijk gepland voor de vorige week, toen OpenOffice.org zijn vijfjarige bestaan vierde. Doordat er een fout werd ontdekt in de software, werd de lancering echter uitgesteld.

Op dit moment is alleen nog de Engelse versie van OpenOffice.org beschikbaar. Hoewel OpenOffice.org 2.0 al is vrijgegeven, geldt dat voorlopig niet voor de Nederlandstalige versie, omdat de vertaling nog niet is afgerond.