LOS ANGELES - De kans is groot dat het fameuze computermerk Commodore binnenkort weer volop in de winkels is te zien. De eigenaar van het merk, Commodore International Corporation, kondigde vrijdag aan dat met de overname van een distributeur deze ambitie kan worden waargemaakt.

Het gaat om SupportPlus, dat nu al aan allerlei ketens in Europa en Australië consumentenelektronica levert. De Verenigde Staten moeten binnenkort volgen, aldus Commodore.

Commodore hoopt een nieuw leven te kunnen beginnen met draagbare muziek- en videospelers. Daarnaast is er een joystick op de markt waarmee Commodore-spelletjes van weleer op de tv kunnen worden gespeeld. Op internet doen dat nu nog miljoenen mensen.

De Commodore 64, die in de jaren tachtig op de markt kwam, geldt nog steeds als de meest verkochte computer ter wereld. Het computermerk leed de afgelopen jaren echter een zieltogend bestaan. Een poging van Tulip om weer met Commodore de boer op te gaan, mislukte. Sinds april is het merk in handen van het multimediabedrijf Yeahronimo, dat zijn naam onlangs veranderde in Commodore International. Op Wall Street heeft het bedrijf sinds eind vorig jaar een beursnotering.

Commodore, dat in Baarn en Los Angeles zetelt, maakte geen overnamesom bekend. Een woordvoerder benadrukte vrijdag dat met SupportPlus een voorlopig akkoord is bereikt. De distributeur, goed voor een jaaromzet van ruim 80 miljoen euro, leverde tot dusver vooral merkloze producten aan zijn klanten. Met Commodore moet daar verandering in komen. Commodore heeft zijn nieuwste snufjes vorige maand uitvoerig gepresenteerd op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn. De eerste grote leveringen aan de elektronicaketens worden dit kwartaal verwacht.