GÜTERSLOH - Vier jaar na het debacle met muziekuitwisseldienst Napster durft Bertelsmann een nieuwe sprong te wagen in internetverspreiding van muziek en films. Het Duitse mediaconcern zegt voor derden een concept te hebben ontwikkeld waarmee zij op legale wijze entertainment kunnen aanbieden.

Het digitale platform heet GNAB, zo meldde The Wall Street Journal vrijdag. Elke onderneming die er gebruik van maakt, kan een eigen naam en vormgeving kiezen. Het systeem geeft beveiligingskenmerken mee aan de uitgewisselde bestanden en houdt ook bij hoe vaak die worden 'binnengehaald' door consumenten.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat consumenten via de tv films en muziek kunnen uitwisselen. Daarvoor heeft Bertelsmann al een alliantie gesloten met chipproducent Intel, die wil doorbreken met digitaal entertainment in de huiskamer.

Aan het rechtstreeks aanbieden van muziek en films lijkt Bertelsmann zich niet meer te willen branden. In 2000 nam het concern een belang in Napster, waar veel illegale muziek werd aangeboden. Dit avontuur achtervolgt Bertelsmann nu nog, met langslepende rechtszaken in de Verenigde Staten.

Saillant is dat Bertelsmann zich met de GNAB opnieuw op het terrein begeeft van de voormalige Napster-oprichter Shawn Fanning. Deze Amerikaanse ex-student heeft een onderneming opgezet waar mediabedrijven kunnen aangeven onder welke voorwaarden zij instemmen met uitwisseling van hun entertainmentproducten. Vijf jaar geleden bracht hij zijn huidige klandizie nog ernstig in het nauw met Napster. De muziekuitwisseldienst werd in 2001 op last van de rechter gesloten.