ROTTERDAM - De drie hackers die enkele weken geleden zijn aangehouden door de nationale recherche, blijken geen 100.000 computers te hebben gekraakt, maar ongeveer 1,5 miljoen. Dat is gebleken bij de ontmanteling van het netwerk, aldus het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag.

Het OM sprak met een aantal van 100.000 al over een van de grootste zogenoemde zombienetwerken dat ooit in beeld is gebracht. Van de 1,5 miljoen besmette computers staan er naar schatting 30.000 in Nederland.

De rechtbank in Breda heeft de voorlopige hechtenis van de 19-jarige hoofdverdachte uit Loon op Zand woensdag met dertig dagen verlengd. Ook een 22-jarige medeverdachte uit Tilburg blijft nog dertig dagen vastzitten. Het voorarrest van een 27-jarige man uit Rijswijk is om persoonlijke redenen geschorst. Hij blijft wel verdachte in de zaak. De extra aanhoudingen die justitie twee weken geleden verwachtte zijn nog niet verricht, maar een woordvoerder gaat er nog steeds van uit dat dat nog gebeurt.

Inmiddels is gebleken dat de 22-jarige Tilburger vermoedelijk ook verantwoordelijk is voor een massale computeraanval op een Amerikaans bedrijf na afspersing. Eerder werd al duidelijk dat de verdachten een andere onderneming in de Verenigde Staten op vergelijkbare wijze hadden bedreigd.

De hackers voerden een geautomatiseerde aanval uit met een zogenoemd Trojaans paard, een computervirus dat zich vermomt als onschuldig programmaatje. De kwaadaardige software nestelde zich in de computers van nietsvermoedende gebruikers en de verdachten kregen zo de controle over 1,5 miljoen systemen.

Het gebruikte computervirus (Toxbot) legde toetsaanslagen vast en stelde deze gegevens beschikbaar aan de verdachten. Het virus werd continu aangepast om antivirusprogramma's te omzeilen. Het onderzoek van de recherche richt zich op het binnendringen van computers, vernieling van geautomatiseerde netwerken, het installeren van reclame- en spionagesoftware. Vermoedelijk lieten de verdachten zich betalen om virussen te programmeren.