AMSTERDAM - Een klok die in de gaten houdt waar je familieleden zich bevinden, wordt momenteel getest door Microsoft. De onderzoekers noemen het de 'whereabouts clock'. De klok is deels geïnspireerd door de magische klok die voorkomt in de Harry Potter boeken.

Via signalen van de mobiele telefoon kan een computer achterhalen waar de personen zich op dat moment bevinden. Het scherm op de klok gebruikt iconen met de gezichten van de gezinsleden. Via kleuren geeft het scherm aan of ze thuis, op het werk, school of ergens anders zijn.

Gouden hand

In de Harry Potter boeken geeft een grootvaders klok, die in het huis van Harry's vriend Ron Weasley staat, met een gouden wijzer elk van de negen familieleden aan. De wijzer geeft een woord aan wanneer iemand van locatie verandert.

Berichten

In de versie van Microsoft hoeft alleen de mobiele telefoon aangezet te worden en men wordt gesignaleerd. Activiteiten als winkelen, sporten of uitgaan, kunnen later eventueel toegevoegd worden aan de klok. Het systeem kan ook berichten ontvangen en weergeven. Zo kan kostwinner bijvoorbeeld aangeven dat hij of zij een uurtje moet overwerken.

De evaluatie van het laboratoriumonderzoek duurt nog drie maanden. Daarna wordt het prototype van de klok aan zes gezinnen gegeven om de commerciële aantrekkelijkheid van het apparaat te testen.