AMSTERDAM - De filmindustrie onderneemt actie tegen zes websites die zich voordoen als legale download-portals, maar illegaal film en muziek aanbieden. De filmvakbond, Motion Picture Association of America (MPAA), beschuldigt de sites van het verdienen van geld met het verwijzen naar illegaal materiaal.

De sites vragen ongeveer twintig dollar voor drie maanden proef en veertig euro voor een levenslang abonnement. "Wij zullen het illegaal roven van waardevol filmmateriaal niet tolereren", aldus een medewerker van de MPAA. De aanklager meent dat de sites vals claimen of impliceren dat gebruikers legaal content kunnen downloaden. Dit gevoel wordt versterkt doordat de sites gebruik maken van afbeeldingen van topfilms, die met copyright beschermd zijn. "Onschuldige consumenten kunnen zo de wet breken", reageert de MPAA.

Schade

De MPAA richt zich het laatste jaar op file-sharing applicaties als BitTorrent. Juist deze netwerken zorgen voor moeilijke legaliteitskwesties, omdat daar zowel legaal als illegale content aangeboden kan worden. De MPAA meent dat deze netwerken de filmindustrie veel schade toebrengen.

Piraterij

In september hebben zes grote filmstudio's in Hollywood de handen ineen geslagen en Movielabs opgericht. Dit bedrijf richt zich op het ontwikkelen van technologieën die electronische piraterij tegen moeten gaan