LONDEN - Mensen die willen afvallen, hoeven zich volgens artsen niet te verlaten op allerlei modegevoelige diëten. Door simpelweg te stoppen met e-mailen zouden volgens hen de rondingen al behoorlijk afnemen.

In de Britse zondagskrant The Observer bepleitten de artsen dat miljoenen uren aan lichaamsbeweging verloren gaan door het explosief gestegen e-mailverkeer. Liepen werknemers ooit naar hun collega's toe om ze voor de lunch uit te nodigen of de laatste roddel over de baas uit te wisselen, tegenwoordig volstaat een elektronisch berichtje.

Een Britse organisatie die lichaamsbeweging probeert te bevorderen, Sport England, heeft aanstaande vrijdag daarom uitgeroepen tot 'e-mailvrije vrijdag'. Werkgevers moeten op die dag e-mailverkeer verbieden en ervoor zorgen dat mensen weer door het kantoor lopen, in plaats van steeds naar hun beeldscherm te turen.

"Mensen e-mailen collega's die pal naast hen zitten en zeker degenen die aan de andere kant van het kantoor werken. We moeten hun luie gedrag veranderen", zei de arts Dorian Dugmore, die verbonden is aan Sport England. Wanneer mensen 10 procent meer zouden bewegen, zou dat jaarlijks 6000 Britse levens redden en 500 miljoen pond (755 miljoen euro) besparen.