SAN JOSE - Apple-topman Steve Jobs heeft in San Jose de opvolger van de populaire iPod gepresenteerd, met videofunctie. De iPod heeft een groter LCD-scherm dan zijn voorganger, namelijk een 2,5 inch scherm met QVGA (320 x 240) resolutie. Dat meldt Apple op haar website.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Een trotse Steve Jobs houdt de nieuwe iPod met videofunctie vast tijdens de presentatie in het California Theater in San Jose

De formaten die de iPod video ondersteunt zijn onder meer MPEG4 en MOV. De nieuwe speler, die gewoon iPod blijft heten, is verkrijgbaar in 30 en 60 GB. De batterijduur van de iPod is met vijf uur verlengd tot twintig uur. De speler is dunner en lichter dan zijn voorganger. De 30 GB versie meet 103,5 x 61,8 x 11 millimeter. De nieuwe 60 GB versie is even groot, maar drie millimeter dikker. Het apparaat weegt respectievelijk 136 en 157 gram.

Beide edities zijn ook in het zwart verkrijgbaar. De 30 GB gaat 329 euro kosten en voor de 60 GB tel je 439 euro neer. Ze gaan volgende week de verkoop in.

Apple presenteerde verder een gloednieuwe versie van de iMac G5 met ingebouwde webcam. Met een bijgeleverde afstandsbediening is de nieuwe iMac te gebruiken als mediacenter.

iTunes

Ook kondigde Steve Jobs iTunes 6.0 aan, waarmee het nu ook mogelijk is videobestanden te downloaden. Zo zullen meer dan 2.000 videoclips verkrijgbaar zijn voor twee dollar per stuk. Je kunt niet alleen videoclips downloaden, maar ook televisieseries zoals Desperate Housewives voor twee dollar per aflevering. iTunes 6.0 is nu te downloaden van de website van Apple.

Apple presenteerde de nieuwe mediaspeler in het California Theater in de Amerikaanse stad San Jose, vlakbij San Francisco. Een beperkt aantal media werd uitgenodigd om het evenement bij te wonen.

Over de nieuwe iPod gingen al langer geruchten. Het grote nieuws komt krap een maand na de presentatie van de iPod nano, die de iPod mini vervangt. Samen met de eerste iTunes telefoon van Motorola heeft Apple haar vele fans een grote dienst bewezen nu met de lang verwachte opvolger te komen van de muziekspeler waar het allemaal mee begon, de iPod.