RIJSWIJK - Het Algemeen Nederlands Persbureau heeft maandag aangifte bij de politie gedaan van diefstal en het schenden van het auteursrecht van het ANP. Het persbureau reageert hiermee op de actie van een onbekende die zondag ANP-berichtgeving over de begroting van het kabinet Balkenende voortijdig op internet heeft gezet.

Adjunct-hoofdredacteur W. ten Brink neemt de zaak heel hoog op. "Wij hebben zelf ook twee mensen van een van de grootste automatiseringsbedrijven ingehuurd, om uit te zoeken hoe dit mogelijk is geweest.

Deze specialisten gaan nauw samenwerken met rechercheurs van de Ploeg Digitale Expertise van de politie Haaglanden", benadrukt hij. "We kunnen natuurlijk niet tolereren dat ANP-stukken worden gestolen en vervolgens zonder toestemming publiekelijk worden gemaakt."

Er komt ook een intern onderzoek bij het persbureau. Ten Brink: "We zetten alles op alles om de zaak uit te zoeken en te voorkomen dat dit in de toekomst nog een keer kan gebeuren." Het ANP leverde zaterdag ruim zestig berichten onder embargo aan dagbladen en omroepen over prinsjesdag. Het persbureau doet dit, zodat de afnemers zich goed kunnen voorbereiden op hun berichtgeving over de begroting van het kabinet.

Ten Brink betreurt dat de hele gang van zaken niet alleen voor het ANP nadelig is, maar dat ook de afnemers door dit incident worden benadeeld. Het persbureau mag van de Rijksvoorlichtingsdienst de troonrede nu pas dinsdag om 12.30 uur op het ANP-net zetten. Normaal gebeurt dit al op de maandag voor prinsjesdag om 13.00 uur.