UTRECHT - Een opleiding tot digitaal rechercheur. Wegens de grote vraag vanuit het bedrijfsleven naar personeel dat is gespecialiseerd in de opsporing van computerfraude, is hiervoor in Utrecht een opleiding begonnen. Veertien jongens van 16, 17 jaar hebben wellicht over vier jaar als eersten het diploma digitaal rechercheur op zak.

De opleiding is een combinatie van computer- en juridische kennis. Een digitaal rechercheur moet computerfraude kunnen opsporen, maar ook systemen kunnen beschermen tegen virussen en hackers. Bij het bedrijfsleven bleek grote behoefte te bestaan aan mensen met deze specifieke kennis, waarna ROC ASA , een organisatie voor middelbaar beroepsonderwijs, in augustus in Utrecht met een opleiding begon.

4itrust, een bedrijf dat is gespecialiseerd in bestrijding van computerfraude, had een adviserende rol bij de opleiding. Directeur M. Hoekstra beaamt de toenemende vraag naar digitaal opsporingsonderzoek. "Wij werken niet alleen voor bedrijven die te maken hebben met computerfraude, maar ook in opdracht van de overheid, bijvoorbeeld voor de Opta, toezichthouder voor de telecomsector. Ons doel is onafhankelijke waarheidsvinding."

Hoekstra vertelt dat zijn bedrijf alleen aangifte doet in zeer uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als tijdens een onderzoek op een computer kinderporno wordt aangetroffen. "Verder is het aan de opdrachtgever om eventueel stappen te ondernemen."

Zijn bedrijf heeft echter niet alleen behoefte aan mensen die het handwerk kunnen doen, maar ook aan mensen met strategische kennis. Volgens J. Vinke, opleidingsmanager bij de ICT Academie van ROC ASA worden de mogelijkheden voor een eventuele HBO-opleiding onderzocht. Tevens is het de bedoeling dat meerdere ROC's volgend jaar de studierichting digitaal rechercheur aanbieden.

Toekomstige werkgevers van de digitaal rechercheurs kunnen zijn banken en verzekeraars, maar ook bedrijven in de ICT en particuliere recherchebureaus. Een baan bij de politie zit er niet in, hoewel de onderwijsorganisatie bij het opstellen van het opleidingsprogramma wel advies kreeg van oud-politiemensen. Volgens Hoekstra lopen particuliere digitaal rechercheurs en opsporingsambtenaren bij de politie elkaar niet in de weg op dit gebied. "Wij nemen hen werk uit handen."