REDMOND - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft dinsdag een schikking getroffen ter waarde van 761 miljoen dollar met het Amerikaanse RealNetworks . RealNetworks beschuldigde Microsoft ervan misbruik te maken van zijn monopoliepositie door de gratis afspeelfunctie Media Player in het besturingsprogramma Windows op te nemen.

Daardoor kregen rivalen zoals de RealPlayer van RealNetworks geen kans om de concurrentie met Microsoft aan te gaan op dat gebied.

Microsoft betaalt RealNetworks 460 miljoen dollar in contanten. Daarnaast levert het bedrijf uit Redmond voor 301 miljoen dollar aan diensten om de producten van RealNetworks te promoten. Bovendien gaan beide ondernemingen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

RealNetworks klaagde eind 2003 Microsoft aan. Het bedrijf eiste toen een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Microsoft ging eerder al akkoord met schikkingen ter waarde van 4 miljard dollar met bedrijven als IBM en Oracle. De zaak van RealNetworks was de laatste grote antitrustzaak tegen Microsoft.