UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag zes mannen veroordeeld die vervalste cd's produceerden en verhandelden. De hoofdverdachte, de 59-jarige Theo van H. uit Rotterdam, kreeg acht maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Van H. moet ook een boete van 20.000 euro betalen. Tegen Van H. was 21 maanden cel geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat de groep drie jaar geleden honderdduizenden vervalste cd's op de markt heeft gebracht. Maar omdat het Openbaar Ministerie zoveel tijd heeft laten verstrijken, kregen ook de medeverdachten een lichtere straf dan de officier had geëist.

De eigenaar van de Nieuwegeinse cd-fabriek werd veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijk en een boete van 15.000 euro. Tegen hem was anderhalf jaar cel geëist. Vier andere verdachten kregen werkstraffen opgelegd. Een verdachte werd vrijgesproken.

De officier van justitie had tegen drie verdachten voor bijna 200.000 euro aan zogenoemde ontnemingsvorderingen ingediend. Maar de rechtbank vond die invordering van geld bij de verdachten te ingewikkeld en wees ze af.