AMSTERDAM - Het telecombedrijf Scarlet gaat op grote schaal proberen kinderen van vier tot negen jaar aan de mobiele telefoon te krijgen. De onderneming zegt daarmee "een stukje veiligheid" voor de ouders te willen creëren.

Met de Buddy Bear, een prepaid-toestel zonder scherm, kan de doelgroep maar met vier vooraf ingestelde nummers bellen. Het kind is wel altijd bereikbaar, zo verklaarde een woordvoerster dinsdag. Ouders kunnen eventueel op afstand meeluisteren met een babyfoonfunctie.

Scarlet begint komend weekeinde met een tv-campagne, waarin de Buddy Bear prominent figureert. Tv-presentator Beau van Erven Dorens prijst het toestel aan.

Terughoudend

Kleutertelefoons zijn niet nieuw, maar telecombedrijven zijn tot dusver terughoudend geweest met het maken van reclame voor de toestellen. Begin dit jaar ontstond er nog ophef over de Foony. Uit Brits onderzoek bleek dat de straling rondom de toestellen mogelijk schadelijk is voor jonge kinderen. De elektronicaketen BCC besloot toen de Foony uit zijn winkels te halen.

Het merendeel van kinderen van boven de negen jaar bezit al een mobiele telefoon. Onbekend is hoeveel kleuters met een toestel rondlopen. In Israël hebben veel jonge kinderen een mobiele telefoon, omdat ouders in verband met de continue terreurdreiging willen weten waar kinderen uithangen. In Nederland is het gevoel voor onveiligheid de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Sterke positie

Scarlet wil op de consumentenmarkt een sterke positie veroveren met het aanbieden van vaste telefonie, snel internet en mobiele telefonie in één pakket. Daar komt nu de Buddy Bear bij. Tot half juni figureerde Beau van Erven Dorens al in onderbroek in een tv-campagne. De onderneming wil niet zeggen hoeveel klanten daarmee zijn binnengehaald.