AMSTELVEEN - Een nieuwe website maakt het mogelijk om taxi's met elkaar te vergelijken. Op www.rittenveiling.nl kunnen klanten aangeven dat ze een taxi nodig hebben voor een bepaalde rit. Chauffeurs uit heel Nederland kunnen daarop reageren. Het is vervolgens mogelijk om de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken op prijs en kwaliteit.

Het initiatief staat nog in de kinderschoenen, zei ondernemer P. de Rijk dinsdag. "Er zijn nu dertig chauffeurs bij aangesloten. Dagelijks komen er nieuwe aanmeldingen bij. We mikken op een landelijke dekking met ongeveer duizend chauffeurs."

Langere rit

De internetpagina is vooral bedoeld voor mensen die een langere rit plannen, bijvoorbeeld tussen Apeldoorn en Schiphol. Naast de gebruikelijke details, zoals vertrekdatum en ophaallocatie, kunnen ze bijvoorbeeld ook aangeven of ze willen roken en hoe ze willen betalen.

Chauffeurs die op een oproep reageren, moeten al hun gegevens kenbaar maken. Van de bestuurder en van de auto worden foto's meegestuurd naar de aanvrager. Initiatiefnemer De Rijk garandeert dat mensen krijgen wat ze bestellen. Alle geregistreerde chauffeurs zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Taxi.

Klanten die gebruik maken van de website hoeven daar niets voor te betalen. De chauffeurs moeten wel abonnementsgeld betalen.