AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam mag van de Europese Commissie meebetalen aan de aanleg van een glasvezelnetwerk. Als de gemeente samenwerkt met een private partij en onder dezelfde voorwaarden opereert als een commercieel bedrijf, is er geen sprake van staatssteun.

Dat heeft minister Remkers van Binnenlandse Zaken in een brief aan de hoofdstad geschreven, aldus een woordvoerder van de gemeente vrijdag.

Amsterdam wilde van Brussel weten in hoeverre zij maximaal 6 miljoen euro, of 10 procent van de totale investering, kan steken in de aanleg van een supersnelle internetverbinding in 40.000 woningen in stadsdeel Zeeburg. Dit moet een opmaat zijn voor een aansluiting van alle 450.000 huishoudens op glasvezel in 2010.

Belangstelling

Zodra het project in Zeeburg slaagt, hoopt de gemeente dat marktpartijen het over de rest van de stad gaan uitrollen. De gemeente heeft momenteel twee aanbestedingen lopen: voor het aanleggen van de kabels en voor het gebruik van de kabels. Bedrijven als KPN, Draka en Volker Wessels hebben belangstelling getoond om mee te doen.

In november verwacht de gemeente de marktpartijen te selecteren voor het Zeeburg-deel. Hopelijk nog dit jaar ligt er een voorstel bij de gemeenteraad, aldus de zegsman. Na de selectie van de private partners stelt de gemeente de contracten op en toetst die aan de criteria uit Brussel.

Europese regels

Ook in veel andere gemeenten bestaan plannen voor de aanleg van een eigen glasvezelnet. De gemeente Appingedam werd vorig jaar door de rechtbank op de vingers getikt omdat de aanleg van een supersnelle internetverbinding niet strookte met de Europese regels.