AMSTERDAM - Tijdens het game-event X05 in Amsterdam heeft Microsoft de Xbox 360 gepresenteerd. Het jaarlijkse evenement wordt dit jaar op 4 en 5 oktober in de Westergasfabriek gehouden en is bijzonder omdat de opvolger van de Xbox voor het eerst met speelbare spellen is vertoond aan de wereld.

Het X0-evenement wordt door Microsoft gebruikt om belangrijke aankondigingen te doen. En staat bekend dat daarvoor altijd een bijzondere locatie uitgekozen wordt. De eerste X01 was in Cannes, voor X02 werd er een pretpark in Sevilla afgehuurd en in 2003 was het event in een exclusieve beachclub aan de Côte d'Azur. In 2004 werd er echter geen X0 gehouden. Dit jaar werd de Amsterdamse Westergasfabriek als locatie uitgekozen.

In de aanwezigheid van massale internationele pers vertelden de verantwoordelijken voor de Xbox 360, Robbie Bach, Peter Moore en Jay Allard, wat we kunnen verwachten van de nieuwe console.

Robbie Bach, Chief Xbox Officer, sprak over het succes van de Xbox en vertelde dat dit voor Microsoft de eerste stap was om een positie te verkrijgen binnen de console wereld. Successen voor de Xbox waren er in de VS en Europa, iets waar Bach trots op is. Minder succes was er in Azië en vooral Japan. Een erg moeilijke markt, waar Microsoft met de Xbox 360 een slag wil inhalen. Volgens Bach zullen er voor de Xbox 360 games uitkomen die Japanners in het bijzonder zullen aanspreken, iets wat met de Xbox tot nu toe nog niet is gelukt.

Nieuwe mogelijkheden

Jay Allard, Chief XNA Architect, toonde vervolgens de mogelijkheden van de Xbox 360. Xbox-live neemt hierin een nog belangrijkere rol dan voorheen. Gebruikers kunnen tijdens het spelen van een spel, beluisteren van muziek of bekijken van een film zien wie er online is en uitgedaagd worden om tegen elkaar te spelen. Diverse nieuwe functionaliteiten zijn toegevoegd om het 'community' element te versterken. Gebruikers worden gestimuleerd om tegen elkaar te spelen, met elkaar te communiceren via voice- en video-chat en elkaar te beoordelen via waarderingen die kunnen worden gegeven. Hierdoor is er meer openheid in de online omgeving en krijgt elke gebruiker meer zicht in de andere spelers.

Xbox 360 als entertainmenthub

Volgens Microsoft zal de Xbox 360 zal een waar entertainment-hub worden en zal deze een belangrijke rol in de huiskamer innemen. Naast het kijken van films, spelen van games en luisteren van muziek zullen ook digitale camera's, draagbare muziekspelers zoals de iPod en de PSP kunnen worden aangesloten via USB.

Peter Jackson

Een verrassende aankondiging was dat Peter Jackson samen met Fran Walsh de Halo-film zal gaan produceren. Voor de film zal gebruik worden gemaakt van Weta Digital, het productiebedrijf van de met Oscars-bekroonde special-effects van de Lord of The Rings films. Jackson vertelt in een video dat hij een groot fan is van de Halo-games en dat hij er alles aan zal doen om de film zicht dicht mogelijk bij de games te houden.

Ook kondigt Microsoft aan wereldwijd samen te zullen werken met Adidas. De samenwerking is gericht op sport en voetbal en zal worden ondersteund door MTV. Tijdens het WK voetbal 2006 in Duitsland, waar de Xbox 360 sponsor van is, zullen wereldwijd Xbox 360 kiosken worden geplaatst in Adidas winkels. De samenwerking zal verder worden ondersteund door een televisieprogramma op MTV en gezamelijke promoties rondom de film Goal: The Movie.

Sterke ondersteuning

Om de Xbox 360 tot een wereldwijd succes te maken, heeft Microsoft de steun gezocht bij alle grote game-uitgevers en ontwikkelaars. Op dit moment worden ruim 200 games ontwikkeld, die in de loop van 2006 zullen verschijnen. Grote uitgevers als EA, Ubisoft, Activision, THQ, Atari, Sega en 2K games zullen grote, deels exclusieve, titels uitbrengen voor de Xbox 360.

Enkele titels zijn: 'Perfect Dark Zero', 'Kameo: Elements of Power', 'Project Gotham Racing 3', 'FIFA 06: Road to FIFA World Cup' en 'Dead or Alive 4'.

Ondertussen draait de productie van de Xbox 360 op volle toeren. Uniek is dat de console vrijwel tegelijkertijd in drie verschillende regio's op de markt komt. Vanaf 2 december ligt de Xbox 360, samen met ongeveer 25 games, in de Nederlandse schappen.