SAN FRANCISCO - Het technologiebedrijf Sun Microsystems en de internetzoekmachine Google zijn een samenwerkingsverband aangegaan waarmee zij positie van Microsoft kunnen aantasten. De twee gaan gezamenlijk online tekstverwerking en spreadsheet-toepassingen aanbieden, waarmee ze rechtstreeks de concurrentie aangaan met het softwarepakket Office van Microsoft.

De ondernemingen gaan samenwerken op het gebied van marketing en distributie van softwaretechnologieën, zo hebben de bedrijven dinsdag bekendgemaakt. Onder de overeenkomst gaat Google de OpenOffice software voor pc's van Sun promoten en distribueren.

Concurrentiestrijd

Voor Google is dit een nieuwe stap om zijn positie van populairste zoekmachine ter wereld te handhaven. In augustus kwam Google al met nieuwe toepassingen naar buiten: een chatfunctie, Google Talk, dat een concurrent moet worden van MSN Messenger, en de Google Desktop. Deze desktop-service zoekt naar gelang de voorkeur van de computergebruiker naar informatie, zoals foto's en berichten, op het web en plaatst die informatie in een aparte taakbalk.

Strijdbijl begraven

Microsoft en Sun bevechten elkaar al jaren op leven en dood, maar vorig jaar leek het erop dat zij de strijdbijl definitief hadden begraven. Toen hadden de aartsrivalen een schikking getroffen van 1,6 miljard dollar voor alle rechtszaken die tussen de twee liepen. Daarvoor had Sun Microsoft beschuldigd van misbruik van zijn dominante marktpositie en van patentbreuk.

Beide partijen hadden afgesproken gezamenlijk aan nieuwe technologieën te gaan werken en deze te delen en ondersteunen.