AMSTERDAM - De 23-jarige student Tamer Nakisçi heeft de Nokia Design Awards gewonnen. Nakisçi heeft een futuristische uitziende telefoon ontworpen die geheel van vorm kan veranderen. Hij heeft zijn ontwerp de Nokia 888 genoemd.

De doelgroep van Nakisçi's Nokia 888 is jonge consumenten. "Deze mensen zijn zeer mobiel en hebben constant op verschilende manieren interactie. Mijn ontwerp past zich aan naar moment, plaats en functie." De gedachte erachter is dat de 'perfecte vorm niet bestaat'.

Het apparaat maakt volgens de ontwerper gebruik van vloeibare batterij, spraakherkenning en een flexibel touchscreen. "Je hoeft de Nokia 888 niet per se in je zak of om je pols te dragen. Je kunt het overal dragen, in elke vorm. Je kunt hem rollen, buigen, of op je kleren schuiven", aldus Nakisçi.

De jury van de Nokia Design Awards besloot Nakisçi's ontwerp te belonen met de eerste prijs. "Dit verfrissende, nieuwe idee is perfect uitgevoerd", aldus het oordeel van de jury. "De telefoon vertelt gebruikers wat er gebeurt (bijvoorbeeld als er wordt gebeld) door van vorm te veranderen. Hij werkt zonder toetsenbord en lijkt gemakkelijk in gebruik. Een simpel maar stijlvol en futuristisch design: de Nokia 888 is slechts 0,5 cm dik! Goede grafische uitvoering. In z'n geheel uitstekend."

Nakisçi heeft een animatie (.zip) van zijn ontwerp op zijn website geplaatst. Nakisçi krijgt een geldprijs van 5000 euro, een reis naar het hoofdkantoor van Nokia in Helsinki en een ontmoeting met de Nokia ontwerpers.