UTRECHT - Gebruikers van mobiele telefoons kunnen hun toestel voortaan voorzien van rooms-katholieke beltonen. De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft de vrome 'ringtones' woensdag geïntroduceerd als religieus alternatief voor de vele gsm-melodieën die zijn afgeleid van muziekhits, bekende reclames en speelfilms.

Ook kunnen de beltoontjes volgens het kerkgenootschap aanleiding geven tot een moment van inspiratie en bezinning op elk moment dat de telefoon overgaat. Er zijn vijftien katholieke evergreens beschikbaar, waaronder het Ave Maria en Aan U o Koning der Eeuwen. Belangstellenden kunnen de melodieën downloaden via de internetpagina
www.catholictunes.nl

Een woordvoerder denkt dat de ringtones voor de gebruikers een "feest van herkenning" zullen zijn, maar ook anderen nieuwsgierig zullen maken naar de achtergrond van de melodieën. "Het is een knipoog met een serieuze ondertoon." De zegsman vindt het wat overdreven om de beltonen als hét middel voor evangelisatie te zien, maar dat ze stof voor gesprek bieden, ligt volgens hem voor de hand.

"Het is toch een vorm van getuigenis om je mobiele telefoon met een katholiek lied uit te rusten." De RK-Kerk meent dat het initiatief ook kan bijdragen aan een 'eigentijdse en zelfbewuste' presentatie van de katholieke identiteit.

Catholictunes.nl is er niet op gericht om winst te maken. De opbrengst van de verkoop van de tonen gaat, na aftrek van de kosten, naar het bisschoppelijk fonds voor bijzondere noden. Het project richt zich voorlopig op Nederlandse gebruikers. De RK-Kerk sluit niet uit dat de beltonen op termijn ook via internet op te vragen zijn voor mensen in andere landen.

De religieuze ringtones bleken al op de eerste dag een gat in de markt. Van de ongeveer 1000 mensen die de site in de eerste vijf uur bezochten, hebben er 150 een melodie besteld. "Dat is megaveel volgens de provider", zei de woordvoerder. De meestgevraagde melodie is het Ave Maria (het refrein van Te Lourdes op de bergen), gevolgd door Aan U o Koning der Eeuwen en De Heer is waarlijk opgestaan.